Τετάρτη, 2 Απριλίου 2008

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου


Σήμερα τα βιβλία και οι σελιδοδείκτες στο σχολείο είχαν την τιμητική τους!
Το ίδιο και ο σπουδαίος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος γεννήθηκε 2 Απριλίου το 1805,στη Δανία. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα πολλά πράγματα για τη ζωή του. Γνώριζα περισσότερα για το έργο του. Τα έμαθα σήμερα και γω, μαζί με τα νηπιαγωγάκια μου.
Με γονείς βιοπαλαιστές (μητέρα πλύστρα, πατέρα παπουτσή), η ζωή ήταν δύσκολη για τον μικρό Χανς. Έγινε όμως ακόμα δυσκολότερη, όταν σε αρκετά νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός. Υπήρξε πολύ ιδιόμορφο αγόρι, με χαρακτηριστικό του γνώρισμα την ζωηρή φαντασία. Του άρεσε να παρακολουθεί τις συζητήσεις των ηλικιωμένων. Ή να αποστηθίζει θεατρικά έργα και να στήνει αυτοσχέδιες παραστάσεις κουκλοθεάτρου.
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μεγαλώνοντας άρχισε να γράφει παραμύθια. Συνολικά έχει γράψει γύρω στα 150, τα οποίο έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 90 γλώσσες!! Μερικά από τα παραμύθια που μας έχει χαρίσει είναι: Το ασχημόπαπο, Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Το μολυβένιο στρατιωτάκι, Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, Η μικρή γοργόνα, Η Τοσοδούλα…..
Αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στους μπόμπιρες ήταν ότι υπάρχει ακόμα το σπίτι του παραμυθά, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και λειτουργεί σαν μουσείο!! Μάλιστα οι περισσότεροι εξέφρασαν έντονα την επιθυμία να…το…επισκεφτούμε!!!
Μια ακόμη μαγική στιγμή ανάμεσα σε μένα και τα παιδάκια μου ήταν εξής:
ΓΙΩΤΑ:Ξέρετε ποιος άλλος γράφει παραμύθια;
ΠΑΙΔΙΑ:Ο Κύριος Ευγένιος Τριβιζάς!!
ΓΙΩΤΑ:Εκτός απ΄ αυτόν;
ΠΑΙΔΙΑ:Αναφέρουν μερικούς ακόμα γνωστούς τους συγγραφείς παιδικών βιβλίων.
ΓΙΩΤΑ:Να σας πω ένα μυστικό;
ΠΑΙΔΙΑ:ΝΑΙΑΙΑΙΑ!!!
ΓΙΩΤΑ:Παραμύθια γράφει και η κυρία σας!!!(ψωνάρα ε!)
Ακολούθησε ένας πανικός και ηρέμησαν μόνο όταν με έβαλαν να υποσχεθώ πως το πρώτο παραμύθι μου που θα τυπωθεί(!!), θα το πάω σε κείνα!!!!

Όνειρα……Όμορφα όνειρα…Τόσο όμορφα όσο αυτές οι αγνές κι αμόλυντες παιδικές ψυχές…

2 σχόλια:

kerato είπε...

Σε ζηλεύω που μπορείς να ονειρεύεσαι...
:-)

Γιώτα είπε...

Μου έλειπαν πολλά πράγματα στη ζωή μου, μερικά ίσως μου λείπουν ακόμα, ευτυχώς όμως την πολυτέλεια του να κάνω όνειρα την είχα πάντα!