Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ:Αξίζει να διαβάσετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!Χάιντι-ΓΙΟΧΑΝΑ ΣΠΙΡΙ-Εκδόσεις Βλάσση

http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=126127

Η Χάιντι ήταν η πρώτη κούκλα που έκαναν δώρο στην αδερφή μου.Έτσι την γνώρισα. Και μετά από την σειρά κινουμένων σχεδίων. Το βιβλίο δεν είχε πέσει ποτέ στα χέρια μου. Τώρα όμως που ο Φάνης βάλθηκε να ετοιμάσει μία βιβλιοθήκη στην κόρη του, μεταξύ άλλων, άφησε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και το βιβλίο της Γιοχάνα Σπίρι, από τις εκδόσεις Βλάσση, σε μετάφραση της Κίρας Σίνου. Το διάβασα μονορούφι! Τρελάθηκα! Είναι υπέροχο, υπέροχο, υπέροχο! Το κατατάσσω λοιπόν στα "Αξίζει να διαβάσετε να διαβάσετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!" της παιδικής λογοτεχνίας.

Η Γιοχάνα Σπίρι γεννήθηκε το 1829 στο ελβετικό χωριό Χίρτσελ. Λάτρευε τη φύση και εμπνεύστηκε από αυτή. Το σπίτι της είχε θέα στα βουνά και πολλά από τα προσωπικά της βιώματα περιέχονται στα βιβλία της.
Το 1852, παντρεύτηκε το δικηγόρο Μπέρνχαρντ Σπίρι και εγκαταστάθηκε μαζί του στη Ζυρίχη. Παρά την απομάκρυνσή της από τη γενέτειρά της, όμως, πάντοτε νοσταλγούσε το σπίτι της στην εξοχή.
Σε ηλικία σαράντα τριών χρόνων, άρχισε να γράφει τις περιπέτειες της Χάιντι. Το βιβλίο κυκλοφόρησε δέκα χρόνια αργότερα και σύντομα γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Αγαπήθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα από τα παιδιά.
Η Γιοχάνα Σπίρι έγραψε, επίσης, έργα για ενηλίκους καθώς και άλλες παιδικές ιστορίες, στις οποίες διαφαίνεται η αγάπη για το σπίτι των παιδικών της χρόνων.
Εκτός από τη Χάιντι, άλλα σημαντικά έργα της είναι επίσης τα "Ένα φύλλο πάνω στον τάφο του Βρόνι", "Χωρίς πατρίδα" και "Γκρίτλι".
Το 1884, η μοίρα τής έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Έχασε το σύζυγό της και το μοναχογιό της, το μικρό Μπέρνχαρντ. Μόνη πια, ασχολήθηκε με φιλανθρωπίες και, ασφαλώς, με τη συγγραφή, μέχρι το 1901, οπότε και πέθανε.

http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showauthor&personsid=9886

Δεν υπάρχουν σχόλια: