Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ο μηχανισμός της καρδιάς


Από τα πιο μαγικά και ιδιαίτερα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν. Άμεσο. Εντυπωσιακοί , παραμυθένιοι ήρωες. Λόγος που δεν κουράζει. Και οι πιο πρωτότυπες παρομοιώσεις που έχω συναντήσει σε βιβλίο!

Πρώτον, μην αγγίζεις τους δείκτες σου. Δεύτερον, έλεγχε το θυμό σου. Τρίτον, μην αφήσεις ποτέ, μα ποτέ τον εαυτό σου να ερωτευτεί. Γιατί τότε, ο μεγάλος ωροδείκτης του ρολογιού της καρδιάς σου θα τρυπήσει το δέρμα σου, τα κόκαλά σου θα γίνουν θρύψαλα και ο μηχανισμός της καρδιάς θα σπάσει.


16 Απριλίου 1874. Η πιο παγωμένη και κρύα μέρα στο Εδιμβούργο. Στο σπίτι της δόκτωρ Μαντλέν, μιας μαίας που «φέρνει στον κόσμο παιδιά ιερόδουλων, εγκαταλελειμμένων γυναικών, υπερβολικά νέων ή υπερβολικά άπιστων για να γεννήσουν με τον κλασικό τρόπο» γεννιέται ο λιτλ Τζακ. Η Μαντλέν, που λατρεύει να επιδιορθώνει ανθρώπους («είναι ονομαστή αυθεντία στα μηχανικά μέλη, στα γυάλινα μάτια, στα ξύλινα πόδια..»), διαπιστώνει πως η καρδιά του παιδιού είναι «ελαττωματική» και αποφασίζει να την αντικαταστήσει με ένα ρολόι. Η μητέρα, μια έφηβη κοπέλα, εγκαταλείπει τον μικρό και έτσι η «δόκτωρ» αναλαμβάνει να το μεγαλώσει (μιας και κανείς δε θέλει να το υιοθετήσει εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς του). Στα δέκατα γενέθλια του, έπειτα από πολλά παρακάλια, τον πηγαίνει για πρώτη φορά μια βόλτα στην πόλη. Και κει συμβαίνει κάτι μαγικό: ο Τζακ ερωτεύεται μια μικρή τραγουδίστρια! Η Μαντλέν προσπαθεί να τον προειδοποιήσει: «Όλη την απόλαυση και τη χαρά που μας προσφέρει (ο έρωτας) κάποια μέρα τις πληρώνουμε με βάσανα. Κι όσο πιο πολύ αγαπάμε, τόσο πιο δυνατός είναι ο πόνος που θα ρθει. Μετά το ταλάνισμα της ζήλιας, της ακατονοησίας, το αίσθημα απόρριψης και αδικίας, θα μάθεις τι σημαίνει έλλειψη. Θα τουρτουρίζουν τα κόκκαλα σου και το αίμα σου θα γίνεται παγάκια που θα νιώθεις να γλιστράνε κάτω απ΄ το δέρμα σου. Ο μηχανισμός της καρδιά σου θα εκραγεί…. Εγώ η ίδια σου βαλα αυτό το ρολόι, ξέρω πολύ καλά τα όριά της. Ίσως και ν΄ αντέξει την ένταση της απόλαυσης, και πάλι βλέπουμε. Δεν είναι όμως αρκετά γερό για ν΄ αντέξει τη θλίψη του έρωτα». Ο ίδιος είναι ανένδοτος. Προκειμένου να βρει την αγάπη του γράφεται στο σχολείο. Εκεί μαθαίνει πως η κοπελίτσα μετακόμισε στην Ανδαλουσία και γίνεται αντικείμενο βασανισμών κάθε είδους από ένα πολύ μεγαλύτερο και δυνατότερο αγόρι, που ήταν επίσης ερωτευμένο μαζί της. Για χάρη της γίνεται καταζητούμενος από την αστυνομία, εγκαταλείπει το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε, χάνει ακόμα και την Μαντλέν, που εξαιτίας του πεθαίνει στη φυλακή. Όμως τελικά καταφέρνει και βρίσκει την Μις Ακάσια… Και τότε αρχίζουν όλα… Χαρές, συγκινήσεις, έρωτας δυνατός και αδιαπραγμάτευτος, ζήλια, πόνος, ανταγωνισμός, θλίψη, αβεβαιότητα, φόβος, μίσος, Μέχρι….

Το τέλος.

Όπου ο Τζακ, μετά από χρόνια αφασίας, ανακαλύπτει ότι η Μαντλέν είχε επινοήσει τα πάντα «για ψυχολογικούς λόγους. Ίσως για να σας προστατεύσει απ΄τους δικούς της δαίμονες, όπως κάνουν πολλοί γονείς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Του Mathias Malziew, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον, σε ματάφραση της Ρίτας Κολαίτη


«Ένα ονειρικό αφήγημα, στα ίχνη των μεγάλων παραμυθάδων της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου. Εικόνες ποιητικές εναλλάσσονται με σκηνές της καθημερινότητας και μεγάλες αλήθειες με στιγμές πηγαίου χιούμορ.

Το βιβλίο -που εκδόθηκε στην Γαλλία το 2007- έγινε ενθουσιωδώς δεκτό από κριτικούς και κοινό. Σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και το ομότιτλο άλμπουμ ("La Mechanique du coeur") του συγκροτήματος Dionysos, του οποίου ο συγγραφέας είναι ο βασικός τραγουδιστής. Ο "Μηχανισμός της καρδιάς" μεταφέρεται και στον κινηματογράφο από τον Luc Besson.»

http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=143068

Ο Mathias Malzieu γεννήθηκε το 1974 στο Μονπελιέ και είναι μουσικός. Έχει γράψει τη συλλογή διηγημάτων "38 mini westerns" (Pimientos, 2002), το μυθιστόρημα "Maintenant qu' il fait tout le temps nuit sur toi" (Flammarion, 2005), τα οποία τον καθιέρωσαν και ως συγγραφέα.

http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showauthor&personsid=82461

Δεν υπάρχουν σχόλια: