Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Ζώα έξω απ΄ το κλουβί

Εννέα μικρές ιστορίες του Τζάνι Ροντάρι εικονογραφημένες από την Άννα Λάουρα Καντόνε. Απόδοση στα ελληνικά από την Άννα Παπασταύρου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν και όταν το πρωτοπήρα στα χέρια μου ψιλοαπογοητεύτηκα, σιγά σιγά οι θεότρελες ιστοριούλες με κέρδισαν και διαπίστωσα πως το ίδιο με μένα, ίσως και περισσότερο, άρεσαν στην Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω.

Πρόκειται για τις εξής:
1.Ελέφαντες ισορροπιστές
2.Χελωνοδρομίες
3.Ο Γκρίζος Ποντικός, ο Ουρίτσας και ο Μισομούστακος
4.Το επιδέξιο άλογο
5.Ο Άραβας και η καμήλα
6.Η αλεπού φωτογράφος
7.Ο αρκούδος ληστής
8.Ο αρκούδος ψαράς
9.Η αλεπού και η ουρά της

ΤΟ ΕΠΙΔΕΞΙΟ ΑΛΟΓΟ
Ένας πλανόδιος ακροβάτης είχε ένα άλογο που το είχε εκπαιδεύσει στην εντέλεια.Του είχε μάθει να διαλέγει από μεγάλους ξύλινους κύβους, πάνω στους οποίους ήταν γραμμένα τα γράμματα της αλφαβήτου, αυτούς που σχημάτιζαν το όνομά του: ΠΗΓΑΣΟΣ. Όταν άρχιζε η παράσταση, ο ακροβάτης έδινε το σύνθημα.
-Αλογάκι μου καλό, ξεκίνα, σε παρακαλώ, και πες μου τ΄ όνομά σου.
Κι ο Πήγασος, με τις οπλές του, διάλεγε το ένα μετά το άλλο τα γράμματα.
Το Π, το Η και πάει λέγοντας. Ώσπου με εφτά κύβους στη σειρά έγραφε τ΄ όνομά του φαρδύ πλατύ και βροντερό σαν τον ήχο της τρομπέτας.
Κι ο κόσμος ξεσπούσε σε χειροκροτήματα.
Τις ώρες της ανάπαυσης ο ακροβάτης μάθαινε στον Πήγασο και το δικό του όνομα, το Θεόδωρος. Όταν σιγουρεύτηκε πως το άλογο είχε μάθει να γράφει και αυτήν τη λέξη σωστά, άρχισε να δίνει κι άλλες παραστάσεις στην πλατεία της μικρής πόλης.
-Αλογάκι μου καλό, πες μας, σε παρακαλώ, ποιο είναι τ΄ όνομά μου;
-ΘΕΟΔΩΡΟΣ, απαντούσε το άλογο, όχι μιλώντας βέβαια, αλλά διαλέγοντας ξανά οχτώ ξύλινους κύβους με τα γράμματα, Θ, Ε, Ο, και πάει λέγοντας.
Ωστόσο, πρέπει να πούμε πως ο Θεόδωρος δεν ήταν καλός άνθρωπος και δε δίσταζε ν΄ απλώνει το χέρι και να παίρνει τα ξένα πράγματα.
Μια φορά, για παράδειγμα, έκλεψε όλες τις λάμπες από τα φανάρια της πόλης και βύθισε όλους τους δρόμους στο σκοτάδι. Σαν τρελός ο δήμαρχος γύρευε τον κλέφτη παντού, μα δεν μπορούσε να τον βρει. Κάποιο βράδυ ο ακροβάτης έδινε παράσταση στην πλατεία. Ξάφνου ο δήμαρχος, που ήταν ανάμεσα στους θεατές, πετάχτηκε στη μέση της σκηνής και έδωσε έναν κύβο ζάχαρη στο άλογο.
-Αλογάκι μου καλό, πες μου, σε παρακαλώ, τον κλέφτη πως τον λένε;
Στα λόγια αυτά όλοι σώπασαν. Ο Πήγασος σάστισε για μια στιγμή, γιατί μόνο τη γλώσσα του αφεντικού του καταλάβαινε. Όμως μετά, για να μη ρεζιλευτεί, άρχισε να διαλέγει τους κύβους με τα γράμματα. Διάλεξε πρώτα το Θ, μετά το Ε, ύστερα το Ο…Φαντάζεσαι τι έγραψε ε; ΘΕΟΔΩΡΟΣ. Ο δύστυχος ακροβάτης κοκκίνησε τόσο πολύ, που αμέσως όλοι κατάλαβαν πως αυτός ήταν ο κλέφτης. Έτσι ο Θεόδωρος μπήκε φυλακή κι ο Πήγασος πήρε μετάλλιο. Τώρα τον φροντίζει η κοινότητα κι ο δάσκαλος στο σχολείο του μαθαίνει να γράφει: ΖΗΤΩ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: