Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων

Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα όμορφο βιβλίο, που μου χάρισε πέρυσι τα Χριστούγεννα ο Φάνης. Εντάσσεται στην παιδική λογοτεχνία, όμως για μένα είναι κάτι παραπάνω, ένα πολύτιμο δώρο και για μικρούς και για μεγάλους…

Το κείμενο είναι τόσο απλό, παράλληλα όμως τόσο τρυφερό, γλυκό και συγκινητικό το μήνυμά του…Κι η εικονογράφηση δεν είναι η συνηθισμένη παιδική χαρούμενη πολύχρωμη εικονογράφηση, αλλά ένα κλικ πιο πάνω… Μακάρι να μπορούσα να το χάριζα σε όλους όσους γνώριζα…

Απόσπασμα από το βιβλίο:
Υπήρχε ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο που οι σελίδες του δεν ήταν στολισμένες με πολύχρωμα φωτάκια.
Στην πρώτη του σελίδα όμως κάποιος είχε ανάψει ένα μικρό κεράκι.
Κι αυτό ήταν αρκετό για να το διαβάσεις…
Υπήρχε ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο που όσο κι αν το ξεφύλλιζες δε θα έβρισκες παρά μονάχα ένα μικρό, πολύ μικρό δωράκι…
Μα ήταν ένα δώρο διαλεγμένο με πολλή αγάπη…
[…]
Υπήρχε ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο που μάταια τα παιδιά έψαχναν στις σελίδες του να βρούνε τον Άι-Βασίλη.
Είχε όμως έναν μπαμπά που μετά τη δουλειά του πέρασε βιαστικός για να προλάβει ανοιχτό το μικρό παιχνιδάδικο της γειτονιάς.
[…]
Υπήρχε ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο που στις σελίδες του δεν καταδέχτηκε να εμφανιστεί καμία καινούρια κούκλα.
Είχε όμως μια κούκλα παλιά, που την είχε αγαπήσει πολύ η μικρή της ιδιοκτήτρια.
Και γι΄ αυτό ήταν ακόμη η ομορφότερη κούκλα του κόσμου…
[…]
Υπήρχε ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο που όσοι κι αν το διάβασαν δε βρήκαν πουθενά τον γελαστό χιονάνθρωπο με το κασκόλ και το καρότο.
Ένας περαστικός όμως χάρισε το κασκόλ του σε κάποιον που κρύωνε.
Κι έτσι έκανε έναν άνθρωπο λιγότερο θλιμμένο…

Δεν γράφω παραπάνω. Πιστεύω καταλάβατε.

Να και η περίληψη του βιβλίου από το οπισθόφυλλό του:

Μα πού πήγαν ο Αϊ-Βασίλης, οι τάρανδοι, ο χιονάνθρωπος, το έλατο και όλος ο θίασος των Χριστουγέννων; Τι κάνει αυτός ο μικρός κοκκινολαίμης, μαζί με μια κούκλα παλιά, ένα κεράκι, μια οικογένεια μυρμηγκιών, έναν ταξιδευτή πιγκουίνο και τόσους άλλους παράξενους χαρακτήρες; Τι συμβαίνει επιτέλους μέσα σ' αυτό το μικρό βιβλίο; Άνοιξε τις σελίδες και θα δεις… Ίσως μέσα βρεις τα δικά σου Χριστούγεννα.


Και κάτι τελευταίο, αυτές τις γιορτές, κάντε δώρο ένα βιβλίο. Ακόμα και με ελάχιστα χρήματα θα βρείτε κάτι αξιόλογο. Είναι κάτι που θα μείνει για μια ζωή και μπορεί να κάνει πιο πλούσια την ψυχή ενός ανθρώπου.

Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων, του Κυριάκου Χαρίτου, με εικόνες της Ντανιέλας Σταματιάδη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


http://www.metaixmio.gr/products/1632--.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: