Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

…Η ονειρεμένη Φρουτοπία


Παρόλο που τολμώ να πω πως δεν ήταν το αγαπημένο μου παιδικό πρόγραμμα (λάτρευα την Κάντυ Κάντυ και τίποτα δεν μπορούσε να την συναγωνιστεί), δεν παύει να είναι ένα κομμάτι από την παιδική μας ηλικία -κυρίως της γενιάς της δεκαετίας του ’80. Έτσι, όταν βρήκα ένα παλιό τεύχος του περιοδικού culture (κυκλοφορούσε με την εφημερίδα Ο κόσμος του Επενδυτή) και (ξανα)διάβασα το αφιέρωμα στην Φρουτοπία του λατρεμένου παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά, ε, δεν άντεξα. Δακτυλογράφηση και…να το!

(ΑΣΧΕΤΟ:Λυπάμαι, που, ενώ κάποτε ταξινομούσα μανιωδώς ένθετα και άρθρα από περιοδικά και εφημερίδες, που επίσης μανιωδώς αγόραζα, δεν κατόρθωσα να τα διαφυλάξω, κυρίως λόγω έλλειψης χώρου. Ποιος ξέρει πόσα ωραία άρθρα και αφιερώματα έχασα έτσι…Κρίμα…)


Η ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΡΟΥΤΟΠΙΑΣ

Ελάχιστες τηλεοπτικές σειρές κατορθώνουν να μείνουν στη μνήμη του κοινού. Η «Φρουτοπία», το χιουμοριστικό έπος του Ευγένιου Τριβιζά, ανήκει σε αυτές τις εξαιρέσεις. Η δημοφιλής σειρά είχε ξεκινήσει πρώτα ως κόμικς το 1983 (με σκίτσα του Νίκου Μαρουλάκη) κι αργότερα, το 1987, μεταφέρθηκε στην τηλεόραση από την οικογένεια Σοφιανού. Το τέλος, όμως, της συναρπαστικής ιστορίας δεν το μάθαμε ποτέ. Έπειτα από τόσα χρόνια, οι αναγνώστες της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή» θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε κόμικς τη θρυλική «Φρουτοπία» ολοκληρωμένη. Συνολικά πενήντα τεύχη –τα τελευταία εκ των οποίων δημοσιεύονται για πρώτη φορά- θα διανέμονται κάθε Σάββατο μαζί με την εφημερίδα. Μετά τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις, τις αλλεπάλληλες φρουτοσυρράξεις και ανατροπές, θα δούμε επιτέλους την αυλαία να πέφτει! Ο δημιουργός του εικονογραφημένου έπους, Ευγένιος Τριβιζάς- ίσως ο δημοφιλέστερος σύγχρονος συγγραφέας παιδικών βιβλίων- απαντά στα ερωτήματα του «Culture» για τις περιπέτειες της «Φρουτοπίας».

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΙΑ ΣΤΑΙΚΟΥ

-Δεν γνωρίζω τι ακριβώς συνέβη και, ενώ η «Φρουτοπία» είχε εγκριθεί και προγραμματιστεί, διεκόπη αιφνιδίως στη μέση του τρίτου κύκλου, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους φανατικούς θεατές που την παρακολουθούσαν. Ίσως κάποιος άλλος δημοσιογράφος εξίσου δαιμόνιος με τον Πίκο Απίκο θα πρέπει να διερευνήσει διεξοδικά το θέμα.

-Όταν δεν δίδεται κάποια επίσημη εξήγηση για μια απόφαση, η οποία δείχνει τουλάχιστον έλλειψη σεβασμού προς τους θεατές, φυσικό είναι να ευδοκιμούν οι πάσης φύσεως φήμες, διαδόσεις και θεωρίες. Τη θεωρία περί πολιτικών, που αναγνώριζαν τους εαυτούς τους σε φρούτα και λαχανικά, την έμαθα κι εγώ από συναδέλφους σας δημοσιογράφους, αλλά δεν είμαι σε θέση να την επιβεβαιώσω. Ίσως πάλι ενόχλησε το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο της «Φρουτοπίας» απαρτίζεται από επτά σπουδαία λάχανα, ότι το υπουργείο Παιδείας το αναλαμβάνει ο Βλάσης το βλίτο και ότι καθίσταται αναγκαία η ίδρυση υπουργείου Οφθαλμαπατών. Ίσως το τελευταίο αποδειχτεί προφητικό και αποκτήσει και η χώρα μας παρόμοιο υπουργείο, το οποίο, για να ικανοποιεί τις ανάγκες του εκλογικού σώματος, θα εκτελεί άνευ κόστους μεγαλεπήβολα έργα-οφθαλμαπάτες!

-Η «Φρουτοπία» είναι έργο διαχρονικό και δι-ηλικιακό. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Το παράδοξο είναι ότι το κενό που άφησε η μη ολοκλήρωση της τηλεοπτικής σειράς αύξησε το ενδιαφέρον και πολλαπλασίασε τις τάξεις των οπαδών της «Φρουτοπίας». Τόσα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή της κατακλύζομαι από ηλεκτρονικές επιστολές ενηλίκων που ζητούν να τους βοηθήσω να βρουν τα επεισόδια που έχουν χάσει ή να πληροφορηθούν το φινάλε του έργου.

-Το θέμα της «Φρουτοπίας» είναι ακριβώς η αντίσταση των φρούτων μιας μυθικής χώρας, εναντίον της εκμετάλλευσης των μανάβηδων και της απειλής δύο παντοδύναμων και αδίστακτων πολυεθνικών εταιριών, της Λεμονοστίφτεν και της Κομποστάλ, οι οποίες σχεδιάζουν να τα κάνουν αναψυκτικά και κομπόστες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Θάνος το Κολοκυθάκι –ένας από τους κεντρικούς ήρωες του έργου- ονειρεύεται να δείρει έναν μανάβη. Η οικειοποίηση και χρήση τίτλου της τηλεοπτικής σειράς ως εμπορικού σήματος από την Coca Cola θα αναιρούσε τον μύθο, το μήνυμα και το πνεύμα του έργου.

-Η ιδέα της «Φρουτοπίας» ξεκίνησε την εποχή που έγραφα στο παιδικό περιοδικό «Το Ρόδι», όταν το εξέδιδε η Δροσούλα Έλιοτ. Εκεί πρωτοδημοσίευσα μια συνέντευξή μου με ένα μήλο ονόματι Αιμίλιο, το οποίο καταγόταν από το μήλο που είχε πέσει στο κεφάλι του Νεύτωνα και παραπονιόταν για την ευνοϊκή μεταχείριση των ροδιών από το περιοδικό. Η συνέντευξη αυτή άρεσε στον τότε διευθυντή του παιδικού προγράμματος της ΕΡΤ Νίκο Πυλάβιο, ο οποίος έτυχε να τη διαβάσει και μου ζήτησε να γράψω μια σειρά από παρόμοιες συνεντεύξεις με φρούτα και λαχανικά. Για να μην είναι ξεκάρφωτες οι συνεντεύξεις, αποφάσισα να τις συνδέσω μεταξύ τους, δημιουργώντας μια μυθική χώρα, τη Φρουτοπία, και έναν δημοσιογράφο, τον Πίκο Απίκο. Έπρεπε όμως να επινοήσω έναν λόγο για την επίσκεψη του Απίκου στη Φρουτοπία και αυτός ήταν ο πανικός που προκαλεί η ξαφνική και μυστηριώδης εξαφάνιση ενός μανάβη. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και δη συναρπαστική, το τέλος της οποίας θα πληροφορηθείτε στο 50ο τεύχος της νέας ολοκληρωμένης έκδοσης.

-Το έπος της «Φρουτοπίας» είναι ένα από τα πιο πολυπρόσωπα και πολυσύνθετα έργα που έχω γράψει, με πάνω από εκατό κύριους και δευτερεύοντες χαρακτήρες. Ο λαβύρινθος των μεταξύ τους σχέσεων, διασυνδέσεων και μηχανορραφιών, τόσο σε προσωπικό και ψυχολογικό όσο και σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, απαιτούσε προσεχτική αποδελτίωση και συνεχή εγρήγορση.

-Ο πρώτος στόχος μου είναι κάτι που το χρωστάω στους θεατές και αναγνώστες, που χρόνια τώρα περιμένουν να μάθουν το τέλος: να δημοσιευτεί ολοκληρωμένη η πλήρης σειρά, δηλαδή και τα τρία ταξίδια του Πίκου Απίκου. Το επόμενο στάδιο είναι να συνεχιστεί το έπος μελλοντικά, με έναν τέταρτο κύκλο περιπετειών του δαιμόνιου δημοσιογράφου στη θρυλική αυτή χώρα.

-Συχνά η φαντασία προηγείται της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, στο βιβλίο μου «Οι γιαγιάδες με τα γιο-γιο» περιγράφω ένα λούνα παρκ για γιαγιάδες. Πριν από μερικές μέρες διάβασα στις εφημερίδες ότι ένα τέτοιο λούνα παρκ ιδρύθηκε στη Νορβηγία.

-Τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν πολύ περισσότερα απ΄ όσα νομίζουμε ή θέλουμε να πιστεύουμε. Μπορεί να μην αντιλαμβάνονται την έννοια της πολιτική όπως εμείς οι ενήλικοι, αλλά καταλαβαίνουν πολύ καλά τι σημαίνει μια ψεύτικη υπόσχεση, μεγαλόστομα λόγια χωρίς αντίκρισμα ή ανυπόστατες δικαιολογίες.

-Με τον κατάλληλο τρόπο μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά ακόμα και για τα πιο λεπτά και επώδυνα θέματα. Για παράδειγμα, το θέμα του ρατσισμού το πραγματεύομαι στην «Τελευταία μαύρη γάτα», της κακοποίησης των παιδιών στο «Λυπημένο αρκουδάκι» και της προσφυγιάς στο «Γουρουνάκια κουμπαράδες».

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ COCA COLA
Το ταλέντο και η ευρηματικότητα του Ευγένιου Τριβιζά ξεδιπλώνονται σε παραμύθια, θεατρικά έργα, κόμικς και εκπαιδευτικά βιβλία. Η φήμη του έχει ξεπεράσει προ πολλού τα ελληνικά σύνορα, καθώς το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, είναι ο νικητής μιας θρυλικής αναμέτρησης: όταν η κόκα κόλα θέλησε να εισαγάγει στη χώρα μας ένα ποτό με την επωνυμία Φρουτοπία, ο Τριβιζάς αντιστάθηκε σθεναρά και απέτρεψε την κυκλοφορία του. Σε μια εποχή που το μάρκετινγκ εκμεταλλεύεται εκδοτικά φαινόμενα, όπως τον Χάρι Πότερ, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε τέτοιου είδους περιστατικά.

ΑΤΑΚΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ «ΦΡΟΥΤΟΠΙΑΣ» ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
-«Στύψε, στύψε, όλο και κάτι θα στάξει»: Ζαχαρίας Ζουπηχτός, κορυφαίο στέλεχος της πολυεθνικής εταιρείας Λεμονοστίφτεν.
-«Σας υπόσχομαι κοτσάνια και κοτσάνες και μποστάνια, δροσοπηγές, ζεμπίλια και λαγούς με πετραχήλια»: Αιμίλιος το μήλο, απόσπασμα από τον προεκλογικό του λόγο.
-«Θα τους καρυδώσουμε τους εχθρούς μας!»: Φώντας το σκληρό καρύδι, στρατηγός της Φρουτοπίας.
-«Κανένας δε θα τη γλιτώσει, θα βάλω εγώ στα φρούτα γνώση. Δεν θα μείνει ούτε μια μπανάνα όρθια στη Φρουτοπία»: Μανόλης ο Μανάβης, λίγο πριν από την ιστορική μάχη του Μαναβηταρλώ.

ΟΙ «ΔΙΑΣΗΜΟΙ» ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
-Πίκος Απίκος: Ο δαιμόνιος δημοσιογράφος που αναλαμβάνει την επικίνδυνη αποστολή να ταξιδέψει στην μακρινή Φρουτοπία, για να εξιχνιάσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μανόλη του Μανάβη και ζει μέρα με τη μέρα τα συναρπαστικά γεγονότα που σημαδεύουν ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου, αλλά και τη δική του ιστορία.
-Αιμίλιος το μήλο: Πρόεδρος της κυβέρνησης των φρούτων. Κατάγεται από το μήλο που είχε πέσει στο κεφάλι του Νεύτωνα. Κυβερνάει την Φρουτοπία μαζί με το υπουργικό συμβούλιο, τα εφτά σπουδαία λάχανα.
-Αρχέλαος το Λαχανιασμένο Λάχανο: Περιφρονημένος δρομέας που φτάνει πάντα τελευταίος στους αγώνες δρόμου και όλοι τον κοροϊδεύουν. Η μοίρα όμως του επιφυλάσσει να αναδειχτεί σε πραγματικό ήρωα και σωτήρα της Φρουτοπίας.
-Πιπεριά η Φαρμακόγλωσσα: Ιδιοκτήτρια πανδοχείου δέκατης όγδοης κατηγορίας. Της αρέσει να ξεσκονίζει με τις βλεφαρίδες της τις κλειδαρότρυπες των δωματίων των πελατών της. Τα δωμάτια στο ξενοδοχείο της δεν έχουν ντους. Έχουν όμως μπόλικες τρύπες στη σκεπή.
-Μάτα η Ντομάτα: Ζουμερή ντομάτα ερωτευμένη με τον Βρασίδα το Κρεμμύδι, ο οποίος όμως την απορρίπτει, επειδή τη βρίσκει πολύ ώριμη.
-Θάνος το Κολοκυθάκι: Το ταπεινό κολοκυθάκι που ονειρεύεται να δείρει έναν μανάβη. Θα πραγματοποιηθεί άραγε ποτέ το όνειρό του;
-Μανόλης ο Μανάβης: Ένας βλοσυρός μανάβης που η ξαφνική και ανεξήγητη εξαφάνισή του γίνεται αφορμή για την επανάσταση των φρούτων και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της θρυλικής Φρουτοπίας.
-Βλάσης το Βλίτο: Ένα βλίτο με απελπιστικά χαμηλό δείκτη ευφυΐας, που καταφέρνει όμως να ανακηρυχθεί πρύτανης του πανεπιστημίου.
-Φρουφρού η Φράουλα: Μοιραία τραγουδίστρια που τα βράδια τραγουδά αισθησιακά τραγούδια στο νυχτερινό χορευτικό κέντρο «Το ταψί», ενώ στο πιάνο τη συνοδεύει ένα αράπικο φιστίκι.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ CULTURE, Ο Κόσμος του Επενδυτή, 7-9 Μαρτίου 2008, τεύχος 09.

Δεν υπάρχουν σχόλια: