Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

«Παραμυθομαχίες»

Πριν μερικές ώρες «ενημερώθηκα» μέσω του facebook μου για τις… «Παραμυθομαχίες» της Φλώρινας. Και –φυσικά- μπήκα στον πειρασμό να διαβάσω το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο μπλοκ Florine@.

Πριν αναφερθώ σ΄ αυτό, πρέπει πρώτα να μιλήσω για τα Πρέσπεια. Δεν θυμάμαι πόσα ακριβώς χρόνια γίνονται, ήταν μια αξιόλογη πολιτιστική πρωτοβουλία του πρώην βουλευτή του νομού, κύριου Γιώργου Λιάνη. (Τον θεωρώ από τους πιο έξυπνους ανθρώπους και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Βέβαια, με την πολιτική του –και ειδικά με την αδιαφορία που έδειξε τα τελευταία χρόνια- έχει καταφέρει να είναι από τους πιο απεχθείς και μισητούς Φλωρινιώτες. Τουλάχιστον έτσι το θέτουν οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και του νομού γενικότερα.)

Ωραία μέχρι εδώ.

Που θέλω να καταλήξω. Τα Πρέσπεια, κατά την ταπεινή μου γνώμη, έχουν αρχίσει να «φθείρονται». Σχεδόν κάθε χρόνο για μια πενταετία, ίσως και παραπάνω, παρόμοια προγράμματα και οι ίδιοι κι οι ίδιοι τραγουδιστές χωρίς ιδιαίτερες παράλληλες εκδηλώσεις. Έτσι, λοιπόν, ο ενθουσιασμός μου ήταν μεγάλος όταν είδα πως φέτος, στα πλαίσια των Πρεσπείων, έχει προσκληθεί ο αγαπημένος μου Άρης Δημοκίδης, ο γνωστός μπλόγκερ Έντεκα (http://enteka.blogspot.gr/). Τον διαβάζω, όπως έχω πει πολλές φορές, αρκετά χρόνια, μέσα από τα κείμενα του τον έχω αγαπήσει, τον θεωρώ αξιολάτρευτο άνθρωπο και συμφωνώ με τις περισσότερες από τις θέσεις του που προβάλλει στην Lifo, όπου μπλογκάρει(http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces) -δε θα πω αρθρογραφεί- πια. Περιμένω πως και πώς να τον γνωρίσω κι από κοντά και, ελπίζω ο καιρός να βοηθήσει για να μπορέσω να πάρω και τα κορίτσια. Έχω μεγάλη περιέργεια να δω τι παραμύθι θα γράψει για την Φλώρινα και, μάλιστα, μαζί με τα παιδιά.

Ώσπου σήμερα διαβάζω αυτό:

Ένταση και λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ του Γ.Λιάνη και της δημοτικής συμβούλου Δόξας Κωτσαλίδου σκίασαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Φλώρινας. Αιτία για το θερμό επεισόδιο αποτέλεσε
η επιλογή του συγγραφέα παραμυθιών και συγγενικού προσώπου του Γ.Λιάνη, Άρη Δημοκίδη, στο πρόγραμμα των φετινών «Πρεσπείων». Η δημοτική σύμβουλος και συγγραφέας παραμυθιών, Δόξα Κωτσαλίδου, κατήγγειλε το γεγονός ότι αγνοήθηκε η ίδια και ζήτησε από το Συμβούλιο να καταψηφίσει την επιχορήγηση των φετινών «Πρεσπείων».
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρεσπείων», Γ.Λιάνης
Στο σημείο αυτό η Δόξα Κωτσαλίδου ανταπάντησε στο Γ.Λιάνη ότι δεν αποδέχεται την πρότασή του και συνέχισε λέγοντάς του χαρακτηριστικά «αν δε με γνωρίζετε εσείς, με γνωρίζουν καλά οι συμβουλάτορές σας», φράση που πυροδότησε ακόμα περισσότερο την μεταξύ τους ένταση και οδήγησε το Γ.Λιάνη να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Σ.Σ. Για λόγους πληρέστερης ενημέρωσης των αναγνωστών οφείλουμε να πούμε ότι η Δόξα Κωτσαλίδου έχει ασχοληθεί στα πλαίσια των επιστημονικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της με τη συγγραφή και παρουσίαση παιδικών παραμυθιών τα τελευταία 20 χρόνια. Αμέσως παρακάτω παραθέτουμε κάποιους συνδέσμους από τις τελευταίες της δημόσιες δραστηριότητες.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
http://florineanews.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9924.html

Παρουσίαση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών της Δ.Κωτσαλίδου
http://florineanews.blogspot.gr/2011/12/blog-post_8787.html

Χιόνισε Αστερόσκονη στο Αμμοχώρι
http://florineanews.blogspot.gr/2011/12/blog-post_8381.html

Αστερόσκονη Αγάπης στο Φλάμπουρο
http://florineanews.blogspot.gr/2011/12/blog-post_2975.html

Χιόνισε Αστερόσκονη και στη Μελίτη
http://florineanews.blogspot.gr/2011/12/blog-post_3018.html

http://florineanews.blogspot.gr/2012/08/blog-post_2003.html?spref=fb

Και εκπλήσσομαι. Γιατί την Δόξα τυχαίνει να την γνωρίζω πολύ καλά. Ήταν αποσπασμένη στο Παιδαγωγικό όταν ήμουν φοιτήτρια και μας βοηθούσε να οργανώσουμε τις διδασκαλίες μας κατά την διάρκεια των πρακτικών μας ασκήσεων.

Από τότε έχω διατηρήσει επαφή μαζί της, στο μεταξύ έχει γράψει κάποια παραμύθια, ασχολείται γενικά με την συγγραφή και είναι ένα άτομο που εκτιμώ και το θαυμάζω για την δημιουργικότητά του.

Δεν ξέρω αν ο Λιάνης κάλεσε τον Δημοκίδη επειδή, όπως επικαλείται η Δόξα είναι συγγενής του, δεν ξέρω καν αν είναι συγγενής του, πάντως χαλάστηκα πολύ με τις «Παραμυθομαχίες».

Θα προτιμούσα, αντί να μαλώνουμε, να ασχοληθούμε με την Παιδική βιβλιοθήκη που είναι ανοιχτή μόνο δυο δύωρα την εβδομάδα (για το εσωτερικό και την οργάνωσή της δεν το συζητώ καν), που στην ίδια βιβλιοθήκη έχουν μεταφερθεί και τα βιβλία των ενηλίκων (μπορεί κανείς να βρει και τα τελευταία σαχλομπεστ σέλλερ που κυκλοφορούν, όμως οι περισσότεροι κλασικοί συγγραφείς απουσιάζουν) και που τα βιβλία ποίησης, μέχρι πρόσφατα, βρισκόντουσαν αταξινόμητα μέσα στην τουαλέτα…

Dislike

Δεν υπάρχουν σχόλια: