Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Καρτούν στο… απόσπασμα


Είναι απίστευτο τι μπορεί να βρει κανείς όταν τακτοποιεί τους φακέλους του…

Είναι ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 6-7 Μαΐου το 2006.

Αντιπαρέρχομαι την αγάπη της Παναγιώτας για τον Μπομπ Σφουγγαράκη και μπαίνω στον πειρασμό να δακτυλογραφήσω ένα τμήμα του
και να το μοιραστώ μαζί σας….
…………………………………………………………………………………………………………………
Πονοκέφαλο προκαλεί στους γονείς η υποψία και μόνο ότι μπορεί τα κινούμενα σχέδια να «περνάνε» στα παιδιά ιδέες αντισυμβατικές ή επικίνδυνες όπως η βία, η αδικία και η εγκληματικότητα

Καρτούν στο… απόσπασμα

Κατηγορούνται ότι προβάλλουν βίαια και αντικοινωνικά πρότυπα!

Ο Τεν Τεν είναι μισογύνης, ακραίος αντικομμουνιστής και διακατέχεται από φασιστικές ιδέες. Ο Ντόναλτ είναι απατεώνας και τεμπέλης. Ο Ποπάι χρησιμοποιεί υπέρμετρα βία. Τώρα ήλθε η σειρά του Μπομπ του… Σφουγγαράκη να κατηγορηθεί –όπως έχει γίνει στο παρελθόν και με τον Μπάτμαν- ότι έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Ο Μπομπ είναι ένα από τα δέκα πιο δημοφιλή κινούμενα σχέδια όλων των εποχών. Κάθε φορά που μεταδίδεται ένα επεισόδιο, τα μονοψήφια ποσοστά θεαματικότητας του σταθμού που το προβάλλει υπερδιπλασιάζονται. Κι όμως, ο Μπομπ κατηγορείται ότι προβάλλει ομοφυλοφιλικά πρότυπα. Οι πολέμιοί του ισχυρίζονται ότι είναι γκέι, καθώς συγκατοικεί με τον φίλο του Πάτρικ με τον οποίο εμφανίζεται συνήθως πιασμένος χεράκι χεράκι και του συμπεριφέρεται σα να διατηρούν σχέση, ενώ απουσιάζουν οι θηλυκές φιγούρες.

ΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΜΠ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΗ

Πρωτοπόροι της σταυροφορίας εναντίον του Σφουγγαράκη είναι ο Αμερικανοί συντηρητικοί θρησκευτικοί κύκλοι και κυρίως οι Ευαγγελιστές. Υπάρχουν μάλιστα και ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο με τίτλους όπως «Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η ομοφυλοφιλία». Σε αυτές υπάρχουν –λίγα- μηνύματα ακόμα και από Έλληνες τηλεθεατές. Σύμφωνα με τους εγχώριους επικριτές του, ο Μπομπ έχει «μαλακό» χαρακτήρα –«απαράδεκτο πρότυπο σε μια τόσο σκληρή κοινωνία όπως είναι η δική μας», λένε- ενώ ο κόσμος του είναι υπερβολικά φανταχτερός. «Ο Μπομπ μπορεί να είναι ιδιαίτερος, όμως δεν σχεδιάστηκε ως γκέι χαρακτήρας», απαντά ο δημιουργός του.

……………………………………………………………………………………………………..

Όπως πάντα, η απάντησή μου είναι υπερβολές, υπερβολές, υπερβολές….
Δεν τρελαίνομαι για Μπομπ Σφουγγαράκη, το παιδί δεν αποκομίζει κάτι ιδιαίτερο, είναι όμως πολύ ευχάριστο και αστείο και ίσως γι΄ αυτό να αρέσει στους μπόμπιρες! Η Παναγιώτα πάντως τρελαίνεται, το ευχαριστιέται πάρα πολύ και γελάει με την ψυχή της (η Αναστασία προτιμάει την Ντόρα την εξερευνήτρια και το κλαμπ του Μίκυ Μάους).
Αν με ρωτάτε, ένας από τους πιο αντιπαθητικούς παιδικούς ήρωες κατά τη γνώμη μου είναι ο Μπαγκς Μπάννυ. Πάντα κινείται με μοχθηρία και σχεδόν ποτέ δεν τον έχω δει να κάνει μια καλή πράξη. Χρησιμοποιεί την εξυπνάδα του μόνο όταν είναι να κάνει κάτι άσχημο. Επίσης, ο Τουίτι, ο Τζέρι και το Μπιπ Μπιπ δεν είναι και τα πιο γλυκά πλάσματα… Αυτό όμως δε σημαίνει τίποτα για μένα.

Ας μην τα υπεραναλύουμε πια όλα... Υπάρχει και κάτι που λέγεται διασκέδαση σ΄ αυτή τη ζωή...

:)))Δεν υπάρχουν σχόλια: